Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Youtube E-mail
 
 
 
 

Geschiedenis

Ontstaan LETS-systeem | De LETS ruilwinkel Dordrecht
 
Vrijwilligers en deelnemers in de kookworkshop Lets Cook roti
Vrijwilligers en deelnemers in de kookworkshop Lets Cook roti
Het Lets-systeem is begin jaren tachtig ontstaan in Canada. Nadat uit een streek plotseling de industrie verdween, maakte de lokale bevolking van het stadje Commox Valley bij Vancouver, die geen werk en dus geen geld meer had, van de nood een deugd. De plaatselijke handel droogde snel op. De bevolking dacht: 'Laten wij het maar weer doen als vroeger, ruilen.' Om het onderlinge ruilen weer op gang te brengen, werd een centrale boekhouding met een eigen ruileenheid in het leven geroepen. Het Lets-systeem was geboren.

Terugblik 3 jaar LETS ruilwinkel Dordrecht

Op 17 mei 2010 is de LETS ruilwinkel Dordrecht geopend. In eerste instantie als leerbedrijf van de Hans Petrischool. Stagiaires zouden het winkelpand van Trivire verbouwen en helpen bij het opzetten van de administratie.


De Hans Petri School heeft zich, vanwege het wegvallen van Europese subsidie , genoodzaakt gezien per 31 december 2011 te stoppen met het (financieel) ondersteunen van de LETS ruilwinkel. Vanaf dit moment ging de LETS ruilwinkel als zelfstandig vrijwilligersproject verder. De procesbegeleiding van de LETS ruilwinkel ging van de Hans Petrischool over naar D.W.O. vanaf halverwege 2011.

Per 1 januari 2013 kwam het project onder Stichting MEE Drechtsteden. Het ging hier vooral om de begeleiding van de vrijwilligers. Hiervoor heeft de beroepskracht 8 uur per week beschikbaar.


In december 2011 is de Stichting Vrienden van de LETS ruilwinkel opgericht. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld de LETS ruilwinkel financieel te ondersteunen.


Deelnemers die verbindingen maken

De LETS ruilwinkel heeft zich in de drie jaar van haar bestaan ontwikkeld tot een centrum van ontmoeting, verbindingen en productenruil. Vanaf het allereerste begin groeide het aantal deelnemers gestaag door.

Zo waren er na een jaar zo?n 800 deelnemers, na 2 jaar ongeveer 1200 en op dit moment ruim 1500. Het aantal ruiltransacties bedroeg het afgelopen jaar ruim 46.000.

De winkel is nu van maandag t/m vrijdag van 13.00 ? 17.00 uur open + de laatste zaterdag van de maand van 12.00 - 16.00 uur en wordt altijd druk bezocht. Er komen tijdens deze openingstijden dagelijks 35 tot 50 deelnemers in de winkel. Daarmee is de LETS ruilwinkel een van de drukste en gezelligste ontmoetingsplekken in de wijk Krispijn.


Leerwerkbedrijf

Als leerwerkbedrijf doet LETS ruilwinkel een flinke duit in het zakje. Twee AKA studentes hebben in 2013 hun volledige stage hier kunnen voltooien en hun diploma gehaald. Voor een viertal vrijwilligers betekende hun werk bij de LETS ruilwinkel een opstap naar werk of opleiding. Zeven vrijwilligers volgden de cursus 'De klant is koning' van de vrijwilligersacademie en 14 maatschappelijke stagiaires werkten ieder 30 uur in de winkel. Zij kwamen erachter hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Vaak is het werken in de winkel een goede dagbesteding voor mensen vanuit de hulpverlening en een mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de maatschappij en het sociale leven in de wijk.

Prijzen
Vanaf haar oprichting in 2010 won de LETS ruilwinkel al diverse belangrijke prijzen:
september 2011 1e prijs 'Meer dan handen Award' voor verbindingen
september 2011 2e prijs 'Meer dan Handen Award' voor innovatie
december 2011 1e plaats Vrijwilligersprijs gemeente Dordrecht
maart 2013 1e plaats in Dordrecht 'Oranje Fonds Kroonappels', categorie 'Buurt' 

Bestanden

Deel deze pagina

 
 
Sitemap Login © LETS Dordrecht 2018